Hur frigjord är påven?
Katolska prästen Krzystof Charamsa med sin pojkvän i bakgrunden. Foto: AP Katolska prästen Krzystof Charamsa med sin pojkvän i bakgrunden. Foto: AP
Krzystof Charamsa med sin pojkvän i bakgrunden. Foto: AP

När den polska katolska prästen Krzysztof Charamsa nyligen kom ut som homosexuell (1) fick han omedelbart sparken från sitt jobb i Troskongregationen, ett slags departement i Vatikanen.

Även om han själv sa att han räknat med att bli uppsagd (2) gick många i taket över Vatikanens agerande. Från kyrkans huvudsäte i Rom kom uttalanden om att det inte alls var Charamsas spanske pojkvän som var problemet, utan det faktum att han ställt till med en medieskandal precis inför årets synod, katolska kyrkans årliga toppmöte.

Folk blev ändå besvikna på påven Franciskus, som blivit poppis även bland icke-katoliker för sin frisinnade framtoning.

Så hur står det egentligen till med Franciskus liberalism?



Vem är jag att döma?

På presskonferens på planet hem från Rio de Janeiro 28/7 2013 (3)

Hur man ska tolka det:

Bara det att påven använde ordet GAY offentligt (4) fick de konservativa särkarna att fladdra till. Enligt Franciskus spelar det inte så stor roll om man är homosexuell eller inte – så länge man lever gudfruktigt och inte beter sig för homosexuellt, alltså har homosex med någon. (5)

Han har också tagit tydligt avstånd från samkönade äktenskap. (6)

Men på en punkt skiljer han sig från sina föregångare i Vatikanen – han kallar inte homosexualitet för ”moralisk ondska” eller ”störning” utan säger tvärtom att han inte vill döma någon.


I kyrkan är kvinnor viktigare än män

På presskonferens på planet hem till Rom från besök på Kuba, 28/9 2015 (7)

Hur man ska tolka det:

Påvens syn på kvinnliga präster är lite förvirrande. Å ena sidan har han åtskilliga gånger betonat att kvinnor måste få en viktigare roll inom kyrkan och till och med sagt att kyrkan ÄR en kvinna. Men på frågan om kvinnlig präster han kort svarat ”den dörren är stängd”.

Intressant är att Franciskus i den här frågan ofta hänvisar till förre påven Johannes Paulus II, som var stark motståndare till kvinnopräster, istället för att säga vad han själv tycker om saken. En del har också tolkat den stängda dörren som metafor – en dörr kan ju trots allt öppnas. (8)



Jag har träffat många kvinnor med ärr i hjärtat efter detta svåra och smärtsamma beslut

I ett brev publicerat av Vatikanen 1/9 2015 (9)

Hur man ska tolka det:

Det är ingen nyhet att katolska kyrkan är en hårdnackad abortmotståndare. Men påven vill välkomna tillbaka de kvinnor som tidigare känt sig fördömda (10) och har sagt att kyrkan inte kan vara så besatt av abortfrågan. (11)

Därför har Franciskus bestämt att kvinnor som gjort abort ska kunna få förlåtelse av präster, och inte bara av biskopar, som i vanliga fall har ensamrätt. Brasklappen är att den här generösa inställningen bara gäller en kort tid – nämligen under det så kallade jublieumsåret som börjar 8 december 2015 och slutar 20 november 2016.

Samma regellättnad införde för övrigt hans föregångare Johannes Paulus II under år 2000. (12)

Så det gäller att passa på.


Somliga tror – ursäkta uttrycket – att för att bli en god katolik måste man föröka sig som kaniner

På presskonferens på väg hem från besöket på Filippinerna 19/1 2015 (13)

Hur man ska tolka det:

I samband med påvens uttalande om kaninerna berättade han om en kvinna han mött som fött åtta barn trots riskfyllda graviditeter. Föräldraskap handlar om att vara ansvarsfull, inte om att föröka sig, konstaterade han.

Men det betyder inte att man ska använda preventivmedel. ”Gud ger dig metoder” har Franciskus sagt. (14)

Avhållsamhet under vissa dagar i menscykeln är alltså fortfarande kyrkans bästa tips för den som inte vill bli på smällen.



De som inleder ett nytt förhållande efter ett misslyckat äktenskap är inte bannlysta

På sin återkommande onsdagsuadiens i Rom, 5 augusti 2015 (15)

Hur det ska tolkas:

Äktenskapet är heligt inom katolicismen. Men här är påven Franciskus tydlig: även den som skilt sig är välkommen till kyrkan. Han har dessutom förenklat för annulering (16) – det vill säga att man kan få ett giftemål ogiltigförklarat av kyrkan, och därmed kan separera utan att skilja sig. Bland annat är annulering nu gratis.

Det innebär också att man kan gifta om sig. (17) Förra året tog påven även intitativ till en rapport, (18) som förespråkar att inte heller sambos ska ses som syndare.

Men ännu är inte allt frid och fröjd – till exempel får varken skilda eller sambos ta nattvarden. Så när det kommer till grundreglerna är det inte mycket som förändrats.