Varför Putin hjärtar Assad

Rent historiskt har Syrien varit Rysslands viktigaste allierade i Mellanöstern. Rysslands enda militäranläggning utanför de forna Sovjetunionen ligger i Tartus i Syrien. (1)

De goda kontakterna startade redan på 50-talet när Sovjet började att sälja vapen till Syrien, och Assadklanen har fördjupat samarbetet både ekonomiskt och militärt.

På 70- och 80-talen stod den syriska marknaden för 90% av Sovjetisk vapenexport och flera syriska officerare gifte sig och skaffade familjer när de studerade i Sovjet. (2)

Ryssland har flera gånger använt sin vetomakt i FN:s säkerhetsråd för att hindra att sanktioner införs mot Assadregimen. (3)

• Putin säger att han kämpar mot islamistisk terrorism.

Dels för Syriens befolkning – Assadregimen är den enda garanten mot IS, som är det nya Nazityskland.

Dels för Rysslands befolkning som fruktar att oroligheterna ska sprida sig, särskilt i form av återvändande sunnijihadister eller tjetjenska terrorister. (4)

Den ryska ortodoxa kyrkan stödjer Putins ”heliga krig” och är särskilt oroliga för Syriens kristna. (5)

• Bombningarna av Syrien handlar om att flytta fokus från situationen i Ukraina.

Putin har blivit mer aktiv i utrikespolitiken för att skyla över hur dåligt det går för den ryska ekonomin. (6)

I bästa fall vill Putin göra sig till en nödvändig nyckelspelare inom storpolitiken och förmå USA och EU att dra tillbaka de ekonomiska sanktionerna mot Ryssland.

I värsta fall försöker man göra allt för att underminera sin historiska motpart USA och förlänga konflikten så att EU fastnar i de inre spänningar som hanterande av flyktingströmmarna innebär.(7)


Källa: 1. The Atlantic. 2. New York Times. 3. The Guardian 4. SVT 5. Al Arabiya 6. Economist 7. Economist